UlkuGulu.Hareket-Forum.Net
Ülkü Gülü Forum Sitesine Hoşgeldiniz

Sitemize üye olarak sizlerde paylaşım yapabilir, sitemizin sosyal faaliyetlerinden haber alabilirsiniz.

Üye iseniz Lütfen Üye Adınızla giriş yapınız
UlkuGulu.Hareket-Forum.Net
Ülkü Gülü Forum Sitesine Hoşgeldiniz

Sitemize üye olarak sizlerde paylaşım yapabilir, sitemizin sosyal faaliyetlerinden haber alabilirsiniz.

Üye iseniz Lütfen Üye Adınızla giriş yapınız
UlkuGulu.Hareket-Forum.Net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

UlkuGulu.Hareket-Forum.Net

ÜLKÜGÜLÜ | UlkuGulu.com | facebook.com/UlkuGuluyuz
 
ÇEPNİLER Anasay11AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 ÇEPNİLER

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
sevgimilitanı
Onursal Üye
Onursal Üye
sevgimilitanı


Erkek
Mesaj Sayısı Mesaj Sayısı : 31
Doğum Tarihi Doğum Tarihi : 07/07/83
Yaş Yaş : 40
Nerden Nerden : CEYHAN
İş-Meslek İş-Meslek : BİLARDO,MASA TENİSİ ,SİYASET
Kayıt tarihi Kayıt tarihi : 14/02/09

ÇEPNİLER Empty
MesajKonu: ÇEPNİLER   ÇEPNİLER Icon_minitimePaz 26 Nis. 2009 - 17:12

ÇEPNİLER
ÇEPNİLER Ouz-han-ve-oullari


Oğuzların 24 boyundan biri olan Çepniler gök han koluna bağlıdırlar. Çepni Türkleri her kurulan devlette etkin ve aktif görevlerde bulundular. Akkoyun'lular, Karakoyun'lular, Selçuklular, iran'da kurulan Safaviler ve Osmanlı Devletinin kuruluşlarında da bu aktif görevlerini sürdürdüler.

Çepni isminin yer aldığı ilk yazılı metin, ilk Türk bilgini olan Kaşgarlı Mahmud'un 1070 yılında kaleme aldığı Divanü Lügati't-Türk isimli eserdir.
Eserde Çepni Boyu, Oğuz Boyları'nın 21. sırasında gösterilmiş, damgasının resmi de verilmiştir.

ÇEPNİLER Cepni


Çepni adının geçtiği ikinci yazılı kaynak ondördüncü yüzyıla aittir. Reşidüddin Fazlullah’ın 1310 tarihinde yazdığı Câmi’üt Tevahir’in ikinci cildinde Tarih-i Oğuzân ve Türkân (Oğuzların ve Türklerin Tarihi) adıyla Oğuz Destanıdır.

Bu kaynağa göre Çepni, Üç Oklar’ın en büyüğü olan Kök Han’ın dördüncü oğludur. İlk kez bu eserde Çepni’nin manası üzerinde durulmuş ve Çepni, “Nerede düşman görse durmayıp savaşan (Kandaki yağı göre, derhal savaşır ve çapar. Bahadır) şeklinde tanıtılmıştır.
Ongununun “Sunkur: Umay”, Ülüşü (şölenlerdeki et payı) nün, Sol karı yağrın, sol yanbaş olduğu belirtilmiş ve damgası verilmiştir.

14. yüzyılda Çepni adı Ebu hay yan’ın kitabul idrak li-lisan il etrak eserinde de Çepni kabile tün minnet-Türk şeklinde bahseder.

Çepniler Anadolu da

Türkistan da öbür boylarla birlikte yaşayan Çepniler, Selçuklulara birlikte anadoluya gelmişlerdir. Anadolu’ya ilk adım atan boylardan biri olduğu bilinmektedir.
Çepniler; 1071'de Anadolu'nun, 1277 yılından itibaren de Sinop'tan Trabzon'a kadar olan Karadeniz Bölgesi'nin fethedilmesinde çok aktif görevler üstlendiler. 1277 yılında Sinop'a saldıran Rum Pontus İmparatorluğu'nun ordusunu bozguna uğrattılar.

Daha sonra da Samsun'dan Giresun'a kadar olan bölgeyi ele geçirdiler. Hacı Emir adlı güçlü bir Çepni, derebeyi gibi bir unvanla bölgeyi yönetiyordu. Bir grup Çepni de 1461'de Fatih Sultan Mehmed Han, Trabzon'u fethetmeye gelmeden önce, şehri kendilerine yurt edinmişti. Trabzon’un fethinden sonraki tarihlerde Çepniler, konar - göçer hayatı bırakıp, yerleşik
Düzene geçtiler.

Osmanlıların Trabzon’u fetihleriyle bölgedeki Türkleştirme hareketinin hız kazandığı muhakkaktır. Ayrıca Osmanlılardan çok önce Kürtün-Dereli –Giresun-Tirebolu-Eynesil arasıdaki kırsal kesime hakim olan Çepni beylerinin fetihte Osmanlılara yardım ettikleri elde edilen başarılarda rol oynadıkları fetihten sonra Osmanlı Devleti’nin bunların hemen hepsine zeamet ve tımar gibi dirlikler vererek onları hizmetine almasından anlaşılmaktadır
Ayrıca Çepni halkının büyük bir kısmı müsellem olarak hizmette alınmış cami ve zaviyelerde görevlendirerek vergiden muaf olmuşlardır.Halkın geri kalanının ekseriyeti de muafin(vergiden affolunmuşlar)sayılmıştır.


Bazı kaynaklarda, 1500'lü yılların başında, bu günkü Giresun ilimize bağlı Keşap ve Dereli ilçelerinin bulunduğu yerlerde, 'Çepni Vilâyeti' isimli bir yerleşim bölgesinin varlığı yazılıdır. Çepnilere bu sebeple Giresun ve çevresinde sıkça rastlanır.

Çepnilerle Lazlar devamlı bir çekişme halindeydiler bu çekişme laz ve çenpni derebeylerinin bölgedeki otoritelerini arttırma istekleri ve gücünü ispatlamak için birbirleriyle yarış içerisinde olmaları bu yarışı silahlı çatışmalara dön dermiştir. Bu çatışmalara dönenim mülkü idari amirleri tarafından son buldurulmuştur.

Çepniler, tarihin bir döneminde, uzunca bir süre, Çepni olmayan etnik grupların gıpta ettiği insanlardı. Kültürlerinde kurt’un manası çok büyüktür ve milliyetçi bir boydur.

Onların saygınlıkları, 19. yüzyılda doruğa çıktı. O dönemlerde bölge halkının çoğu, kendilerinin de Çepni olduğunu iddia ediyordu. Çepniler'in ünlü kabadayısı Çepni Ali, 1828-1829 Osmanlı-Rus Harbi'ne, çevresine topladığı 300 kişi ile katılmış ve Batum'a kadar giderek Ruslar'ı zarara uğratmış, ekibi ve topladığı ganimetle yurduna döndüğünde, gıpta ve hayranlıkla karşılanmıştı. Bölgede, 'Çepni' soyadını taşıyan pek çok aile vardır.



Kurtuluş Savaşında Çepniler
Çepniler genetik olarak daima mazlumun yanında, güvenilir, cesur savaşçılardır. Bu özelliklerinden dolayı her dönemde olduğu gibi Kurtuluş savaşının başlangıcı esnasındaki hassas dönemde de yine öne plana çıkmışlardır.

Rum Çetecilere karşı savaşıp doğu Karadeniz’de asayişi sağlamışlardır. ****** 19 Mayıs 1919 da Samsun'a çıktığında Giresun Çepnilerinden olan Topal Osman Ağa ve arkadaşlarını milli mücadeleye davet etmiş ve Kazım Karabekir'in de tavsiyesiyle de kendisine Giresun Çepnilerinden oluşan bir muhafız kıtası seçmiştir. Topal Osman ve Giresun Çepnileri bu şerefli görevi başarıyla yerine getirmiş ve Cumhuriyetin ilanına kadar ******'ün en yakın silahlı unsurları olmuşlardır.

Sivas kongresinden sonra ******’e karşı Padişah yanlısı muhalefet artınca Kazım Karabekir Topal Osman ve arkadaşlarından oluşan Muhafız kıtasının sayısının artırılmasını ve ******'e karşı olan muhalefetin kuvvetle bastırılmasını emretmiştir.
Şöhreti belli Çepni muhafızları gören muhalefet sinmek zorunda kalmıştır.

Giresunlu Çepnilerden oluşan M.Kemal ******'ün muhafız kıtası bugünkü TBMM deki muhafız bölüğünün ve Cumhurbaşkanlığı muhafız alayının temelini oluşturur. Kurtuluş savaşı esnasında TBMM deki localarında oturan Giresunlu Muhafızların yerinde bugün askeri erkân oturur.


Çepnilerin sosyal ve kültürel yaşayışlarına baktığımızda Anadolu’da ki boylar arasında orta asya kültürünü bünyesinde barındıran boyların başında gelmektedir.
Çepniler, ilk Müslüman Türk'lerdendirler. Bazı güvenilir kaynaklarda, Alevîler'in bir kolu olarak tanımlanmaktadırlar. 'Çepniler'in küçük bir bölümünün Alevî olduğu' şeklindeki bir söylemin daha doğru olacağı şüphesizdir.
Hacı Bektaş-ı Velî'nin ilk müritleri Çepniler'di. Ancak, Hacı Bektaş-ı Veli, hayatta iken kendisi ve müritleri Sünnî Müslüman idiler. Ölümünden sonra Bektaşilik öğretilerinde sapmalar meydana geldi. Bektaşî tarikatına mensup olanlar, Alevîlik ile özdeşleştirildi.
Bu gün, çoğunluğu Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan Çepniler'in Alevîlik'le ilgileri yoktur. Onlar Hanefî mezhebine mensupturlar.
Günümüzde

Çepni'lerin en fazla yoğun oldukları yöre, Eynesil, Vakfıkebir, Kürtün, Şalpazarı, Gümüşhane Görele, Tirebolu, Doğançay, Espiye, Yağlıdere, Keşap, Dereli, Alucra, Giresun ve Ordu yöresidir. Eynesil, Görele, Tirebolu, Kürtün, Espiye, Keşap, Giresun, Dereli ve Alucra dolayları, ilk Osmanlı Tahrir defterinde Çepni eli, Çepni ili, Çepni Vilayeti adları ile kaydolunmuştur. Bununla birlikte azla olsa Sivas, Zile, Yozgat, Ankara, Çankırı, Çorum, Kastamonu, Bolu, Bursa, Kocaeli, Balıkesir, Manisa ve dolaylarında Çepni'lere rastlanmaktadır.
Ayrıca: Adana ve Maraş ta çok azda olsa Çepni nüfusa rastlanmaktadır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
ÇEPNİLER
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
UlkuGulu.Hareket-Forum.Net :: Tarihimizden :: Türk ve İslam Tarihi-
Buraya geçin: