[b]Resulullah (S.A.V) buyurdular ki: "Biriniz bir meclise gelince selam versin. Kalkmak isteyince de selam versin. Birinci selam sonuncudan evla değildir (İkisi de aynı ölçüde ehemmiyetlidir).” [Hadi-i Şerif]
Önce selam,sonra kelam!
Selamı bize emreden Yüce Allah’(Celle Celelühü)mız ve öğretende Peygamber Efendimiz ‘( O’na Selam Olsun) dir.Selamı vermek Sünnet,almak ise farzdır.Selam kelimesi aynı zamanda Allah’ın isimlerindendir de.Selam verdiğimiz zaman karşımızdakine dua etmiş oluruz.Cenab-ı Allah’ın her cümleye 10 sevap verdiğini düşünecek olursak selamın ne derece ehemmiyetli olduğu ortaya çıkmış olur.
Bir meclisten ayrılırken de “Esselemü Aleyküm” demekte güzeldir.Mertebe itibariyle ilk verilen selam ile ayrılırken verilen selam aynı değerdedir.Her ikisinde de sevap kazanmış oluruz.
Unutmuyorum bir profesör öğrencilerine:”Şu Selamün Aleyküm arapçadır ve bunun yerine Merhaba kullanılmalıdır.”demişti de bizde kıs kıs gülmüştük.Çünkü Merhaba acaba hangi dilden dilimize girmişti ?
Bir topluluğa girilince selam demekte yeterli değildir.Müslüman’ın selamı bellidir.Şartlara ve mekana göre yerinde ve güzel olarak kullanılmalı ve toplumda da yaygınlaştırılmalıdır.
“ Selamün Aleyküm” diyene “Aleyküm Selam” demek gerekir.”Esselamü Aleyküm Ve Rahmetüllahi Ve Bereketüh” diyen bir insana “Ve Aleyküm Selam Ve Rahmetüllahi Ve Bereketüh” demek gerekir.
Üç Şey vardır ki kardeşlerin dostluğunu pekiştirir ve güçlendirir.
1-Ona selam vermek.
2-Meclise geldiğinde yer vermek.
3-Ona en güzel isimle hitap etmek.
Allah(C.C) hepimizi bunları uygulayan ve etrafına aşılayan Müslümanlardan eylesin.[/b]
[b][/b]