UlkuGulu.Hareket-Forum.Net
Ülkü Gülü Forum Sitesine Hoşgeldiniz

Sitemize üye olarak sizlerde paylaşım yapabilir, sitemizin sosyal faaliyetlerinden haber alabilirsiniz.

Üye iseniz Lütfen Üye Adınızla giriş yapınız
UlkuGulu.Hareket-Forum.Net
Ülkü Gülü Forum Sitesine Hoşgeldiniz

Sitemize üye olarak sizlerde paylaşım yapabilir, sitemizin sosyal faaliyetlerinden haber alabilirsiniz.

Üye iseniz Lütfen Üye Adınızla giriş yapınız
UlkuGulu.Hareket-Forum.Net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

UlkuGulu.Hareket-Forum.Net

ÜLKÜGÜLÜ | UlkuGulu.com | facebook.com/UlkuGuluyuz
 
BAŞBUĞ ALPARSLAN TÜRKEŞ VE KIRMIZI KİTAP İÇİN NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ? Anasay11AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 BAŞBUĞ ALPARSLAN TÜRKEŞ VE KIRMIZI KİTAP İÇİN NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
KÜRŞAT TÜRK
Gök Kurt
Gök Kurt
KÜRŞAT TÜRK


Erkek
Mesaj Sayısı Mesaj Sayısı : 147
Doğum Tarihi Doğum Tarihi : 25/04/88
Yaş Yaş : 36
Nerden Nerden : TÜRKÇÜ YÜREKLERİN ATTIĞI,GÖNÜLLERİN ESRİDİĞİ ÖTÜKEN KOKULU TANRI DAĞINDA . . .
İş-Meslek İş-Meslek : TÜRKÇÜ,TURANCI
Kayıt tarihi Kayıt tarihi : 20/03/09

BAŞBUĞ ALPARSLAN TÜRKEŞ VE KIRMIZI KİTAP İÇİN NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ? Empty
MesajKonu: BAŞBUĞ ALPARSLAN TÜRKEŞ VE KIRMIZI KİTAP İÇİN NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?   BAŞBUĞ ALPARSLAN TÜRKEŞ VE KIRMIZI KİTAP İÇİN NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ? Icon_minitimePerş. 19 Kas. 2009 - 20:58

Türkiye'nin gizli anayasası" olduğu söylenen bir küçük kitap var. Kırmızı ciltli olduğu için " Kırmızı Kitap " denilen bu kitabın içinde ne yazdığını pek az kimse biliyor. Ama bilmediğimiz bu kitap, bizi yönetiyor. Ondan ilk önce Alparslan Türkeş söz etti galiba... "Devletin kırmızı bir kitabı var" dedi. O gün bugündür "Kırmızı Kitap" merak konusu olageldi. Türkeş, 10-15 sayfalık bu kitabı 1961 yılında görmüştü. O zamanki adı "Milli Güvenlik Politikasının Esasları" idi. Kırmızı bir ciltle kaplanmıştı.” İçinde Türkiye'nin güvenlik alanındaki temel siyasi yörüngesi yazılıydı. Yıllar içinde o kitap kalınlaşıp, derinleştiyse de özünden bir şey kaybetmedi. Ve zamanla anlaşıldı ki, orada yazılı kararlar "hükümetler üstü"dür. (1)
-Mi acaba?
* * *
"Osmanlı Devletinde başa gelen her yeni padişah, kendinden bir önceki padişahtan, Türk ulusunun devlet olduğu günden beri biriken bilgilerin ve stratejilerin yazılı olduğu bir kitap alırdı. İşte bu kitabın günümüzdeki adı; 'Kırmızı kitap'tır.
-Mi acaba?
* * *
‘Kırmızı Kitap’ Soğuk Savaş’ın mirasıydı...
“TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın Milli Egemenlik Bayramı ile ilgili olarak yaptığı açıklamalarda zikredilen ve ‘gizli anayasa’ olarak nitelendirilen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi, Türkiye’nin gündemine NATO’yla birlikte girdi.” Demişti...
-Mi acaba?


* * *

“Esrarengiz "Kırmızı Kitap" varlığını geçen hafta Fethullah Hoca tartışması sırasında hissettirdi. Tartışma alevlendiği sırada toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) irticai faaliyetlerin önlenmesi amacıyla alman tedbirlerin stratejik bağlamda daha da geliştirilerek taviz verilmeden uygulanmasını "tavsiye etti." Buradaki "stratejik bağlamda" sözü Hürriyet'in dikkatini çekti. Çünkü bu açıklamadan bir hafta önce Ferai Tınç, Harp Akademileri'nin düzenlediği bir denizcilik sempozyumunda MGK'dan bir yetkilinin şu sözlerini aktarmıştı:
"Türkiye'nin milli güvenlik siyaseti Kırmızı Kitap'ta kayıtlıdır. Önemli olan bu siyasetin nasıl uygulanacağını gösteren eylem planı, stratejinin hazırlanmasıdır, icradan umudu kestiğimiz için strateji belgesini MGK Genel Sekreterliği olarak biz hazırlıyoruz."
-Mi acaba?
* * *
“Milli Güvenlik Siyaset Belgesi, devletin milli güvenlik siyasetini belirleyen bir metindi. Gizlilik esaslarına uygun olarak Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği tarafından hazırlanıyordu. Başbakanlara düşen görev, onaylamak. Eski Başbakanlık müsteşarlarından Hasan Celal Güzel’e göre Kırmızı Kitap sadece müsteşarlara gösteriliyor, bakanların bile bundan haberi olmuyordu.
Çünkü devletin asıl sahibi bürokratlardı. Güzel, müsteşar olduğunda Kırmızı Kitap’ın varlığını öğrenmişti. Güzel’e göre MGSB, adeta ikinci bir anayasa gibi bağlayıcı idi. MGSB’den sadece Başbakanlar ve MGK üyesi bakanlar haberdardı. Hükümet değişiklikleri sırasında, devir teslim işlemleri yapılırken eski başbakan Kırmızı Kitap’ı da yeni başbakana veriyordu…” (1-a)
-Mi acaba?
* * *
“Kırmızı Kitap ve NATO ilişkisinden söz eden isimlerden birisi de emekli diplomat Kemal Girgin’di. Girgin, 1965-1967 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı NATO Dairesi’nda görev yaptığı sırada Kırmızı Kitap’la tanıştı. Dairenin başkanı şimdi CHP milletvekili olan emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ idi. Girgin, NATO Dairesi’nin Lojistik işlerine bakan IV. Şube’yi idare ediyordu. Şubenin Genelkurmay, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği ile de yakın temasları vardı. Şubenin görevleri arasında Türkiyenin bir savaş halinde sivil kesimdeki hazırlıklarını NATO’yla uyumlu biçimde planlamak ve çalışmaları koordine etmekti.
Girgin bu işlere teknik dilde “Sivil Olağanüstü Hal Planlaması” denildiğini kaydediyor. Genelkurmay Başkanlığı bünyesindeki Seferberlik Tetkik Kurulu yahut sonraki adıyla Özel Harp Dairesi’nin kuruluş amaçlarından birisi de buydu; Türkiye’nin bir yabancı devlet tarafından işgal edilmesi durumunda sivil savunması gereken tedbirleri almak. Bu konu “Kontrgerilla” tartışmalarında da sık sık gündeme gelmişti. NATO Dairesi’nde çalışırken 1967'de Pakistan’a tayin edilen Girgin, 1998'de yayınlanan anılarında Kırmızı Kitap’tan şöyle söz ediyor:
“Ben artık şubemdeki işlerimi devretme hazırlığına koyuldum. Bu arada işlerimi yakinen ilgilendiren ‘Milli Güvenlik Politikamızın Esasları’ üzerine kırmızı ciltli ince dokümanı da son bir defa inceleyerek yetkililere devrettim. Bu belge o zamanlar ilk şeklindeydi. İçinde, savaş zamanı alınacak tedbirler, tehditler ve prensipler yer almaktaydı. Orada, ismi kaydedilerek, bir komşu ülkeyle ‘harp’ ihtimalinden bahsolunuyordu. Diğer hususlar genel ifade ve formülasyonlar şeklindeydi. (Son yıllarda iki defa yenilenmiş ve değiştirilmiş bu belge üzerinde basın yoluyla yeni hayli polemikler yapılmıştır.)” (2)
-Mi acaba?
* * *
“Son günlerde yayımlanan gizli yönetmeliklerden, darbe anılarından anlaşıldığı kadarıyla, bizim devletin iç işleyişi bizim bilebildiğimizden daha karmaşık. Siz hem bürokrasinin en tepe noktası olan Başbakanlık müsteşarlığı, hem de bakanlık yaptığınız için devleti iyi tanıyorsunuz. Önce şunu sorayım. Bizim devleti kim yönetiyor?

-"Demokrasilerde devleti, milletin seçtiği temsilciler yönetir. Ama bizde devlet hiç tam olarak millet tarafından yönetilmedi. Menderes ve Özal dönemleri gibi karma yönetimler dışındaki dönemlerde devleti bizde hep asker yönetti. Bu çok nettir. Bizim devletin yönetimi dediğiniz gibi çok karışıktır..."

-Radikal gazetesi, MGK Genel Sekreterliği'nin gizli yönetmeliğini açıkladı. Vatandaştan 21 yıldır saklanan bu yönetmelik 1984'te Özal başbakanken ve siz onun müsteşarıyken çıkarılmış. Siz gizli yönetmeliği biliyor muydunuz?

-"Evet biliyordum. MGK Genel Sekreterliği Kanunu'nu darbe meclisi olan Danışma Meclisi çıkardı. Genel sekreterin yetkileri Anayasa'ya, yasaya, her şeye aykırıydı. Yönetmelik ise o kanunu bile aştı. Turgut bey, bu yönetmeliği kabullenmek zorunda kaldı. "

-MGK Genel Sekreterliği, bugüne kadar devletin her birimini kontrol etti mi?

-"Etti."

-Ama yasalara bakılırsa hükümet, devlet aygıtının en tepesinde olan, onu yöneten örgüt. Hükümetler, devleti yönetemiyor mu bizde?” (1-b)

-Mi acaba?
Devam edecek…

Resim;yayinakisi.com'dan alıntıdır.

(1) Can Dündar, Köşe yazıları
(1-a-b) Neşe Tüzel, 22 Eylül 2003 Radikal.
(2)Yenişafak, 30.04.2006
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://WWW.RUHADAM.COM
KÜRŞAT TÜRK
Gök Kurt
Gök Kurt
KÜRŞAT TÜRK


Erkek
Mesaj Sayısı Mesaj Sayısı : 147
Doğum Tarihi Doğum Tarihi : 25/04/88
Yaş Yaş : 36
Nerden Nerden : TÜRKÇÜ YÜREKLERİN ATTIĞI,GÖNÜLLERİN ESRİDİĞİ ÖTÜKEN KOKULU TANRI DAĞINDA . . .
İş-Meslek İş-Meslek : TÜRKÇÜ,TURANCI
Kayıt tarihi Kayıt tarihi : 20/03/09

BAŞBUĞ ALPARSLAN TÜRKEŞ VE KIRMIZI KİTAP İÇİN NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ? Empty
MesajKonu: Geri: BAŞBUĞ ALPARSLAN TÜRKEŞ VE KIRMIZI KİTAP İÇİN NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?   BAŞBUĞ ALPARSLAN TÜRKEŞ VE KIRMIZI KİTAP İÇİN NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ? Icon_minitimePerş. 19 Kas. 2009 - 20:59

KIRMIZI KİTAP
Türkiye'nin gizli anayasası" olduğu söylenen bir küçük kitap var. Kırmızı ciltli olduğu için "Kırmızı Kitap" denilen bu kitabın içinde ne yazdığını pek az kimse biliyor. Ama bilmediğimiz bu kitap, bizi yönetiyor.



Ondan ilk önce Alparslan Türkeş söz etti galiba... "Devletin kırmızı bir kitabı var" dedi. O gün bugündür "Kırmızı Kitap" merak konusu olageldi.

Türkeş, 10-15 sayfalık bu kitabı 1961 yılın­da görmüştü. O zamanki adı "Milli Güvenlik Politikasının Esasları" idi. Kırmızı bir ciltle kaplanmıştı.

İçinde Türkiye'nin güvenlik alanındaki te­mel siyasi yörüngesi yazılıydı.

Yıllar içinde o kitap kalınlaşıp, derinleştiyse de özünden bir şey kaybetmedi. Ve za­manla anlaşıldı ki, orada yazılı kararlar "hükümetler üstü"dür.



* * *



Esrarengiz "Kırmızı Kitap" varlığını geçen hafta Fethullah Hoca tartışması sırasında hissettirdi. Tartışma alevlendiği sırada toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) irticai faaliyetlerin önlenmesi amacıyla alman tedbir­lerin stratejik bağlamda daha da geliştirilerek taviz verilmeden uygulanmasını "tavsiye etti." Buradaki "stratejik bağlamda" sözü Hürriyet'in dikkatini çekti. Çünkü bu açıklamadan bir hafta önce Ferai Tınç, Harp Akademileri'nin düzenlediği bir denizcilik sempozyumunda MGK'dan bir yetkilinin şu sözleri­ni aktarmıştı:

"Türkiye'nin milli güvenlik si­yaseti Kırmızı Kitap'ta kayıtlıdır. Önemli olan bu siyasetin nasıl uy­gulanacağını gösteren eylem pla­nı, stratejinin hazırlanmasıdır, icradan umudu kestiğimiz için stra­teji belgesini MGK Genel Sekre­terliği olarak biz hazırlıyoruz."



* * *



Ben kendi adıma MGK Genel Sekreterliği'nin "devletin beyni" olduğunu düşünüyorum. Bunu iki anlamda kullanıyorum: Hem or­ganizma içinde düşünce üretme yeteneği olan yegane organ, hem de düşündüğünü diğer organlara komut olarak ileten bir kumanda merkezi...

Kırmızı Kitap ise bu merkezin anayasası...

Sistem kabaca şöyle işliyor: Devletin güvenliği ile ilgili bütün bakanlıklar kendilerince bir güvenlik de­ğerlendirmesi yapıp, taslak olarak MGK Genel Sekreterliğine gönderi­yorlar. Genel Sekreterliğe bağlı "Milli Güvenlik Siyaseti Başkanlığı" bunları birleştirip bir "son taslak" çıkarıyor. Bu son taslak, MGK'da görüşülüyor. İlgili bi­rimler toplantıda sunuş yapıyorlar. Konu tartışmaya açılıyor. Ve sonunda "belge" son şeklini alıyor. Oradan Bakanlar Kurulu'na gidip "Devletin Milli Savunma Belge­si" olarak onaylanıyor.

Türkiye'de hangi meclis göreve gelirse gelsin, bu belgeye uygun davranmak zorunda. Meclis'ten çıkacak hiçbir yasa, genelge ya da yönetmelik bu belgeye aykırı olamıyor. Ancak işin ilginç yanı şu ki, Meclis, aykırı hareket ede­meyeceği bu belgeyi benimseme ya da tartışma şansına sahip değil. Çünkü "çok gizli" bu belgede ne yazılı olduğunu yasama organı da bilmiyor.



* * *



En son 28 Şubat'tan sonra "Kırmızı Kitap"ta değişiklik ya­pılınca iki kitapçık ve 10 ek maddeden oluşan bu belgenin bazı bölümleri dışarı sızmıştı.

Sızan sayfalar, ülkenin iç ve dış politikası hatta ekonomisi üzerinde bile asıl söz sahibinin "Kırmızı Kitap" olduğunu göste­riyordu. "Milli Güvenlik Siyaset Belgesi" Türkiye'nin temel teh­dit unsurlarını "bölücülük ve irtica" olarak belirliyor. ırkçılığa dönüştürülmek istenen Türk milliyetçiliğini de tehdit sayıyor, aşırı solun yumuşadığını tespit ediyor, "kamusal alana kayma­mak üzere" mahalli ve kültürel özelliklerin geliştirilmesine yö­nelik düzenlemeler istiyor, ülkenin dünya ile bütünleşmesi için özelleştirme de dahil ekonomik çabaların artırılmasını talep edi­yordu.

Tabii bu ana belgenin ekleri de var. "Özel Siyaset Belgele­ri" denen bu ekler Kıbrıs, Ege, Yunanistan gibi sorunlara ilişkin güven konularını kapsıyor. Belgenin Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili olan kısmına ise kısaca MASK deniliyor, yani "Milli Aske­ri Stratejik Konsept."

MASK, iç ve dış savunma siyasetini kapsama alanında tutu­yor.
" Can Dündarın" yazısından alıntıdır.
*Bu kitabı sadece devletin müsteşarları okuyabilmektedir,bakanlar bile bu kitabı okuyamazlar.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://WWW.RUHADAM.COM
KÜRŞAT TÜRK
Gök Kurt
Gök Kurt
KÜRŞAT TÜRK


Erkek
Mesaj Sayısı Mesaj Sayısı : 147
Doğum Tarihi Doğum Tarihi : 25/04/88
Yaş Yaş : 36
Nerden Nerden : TÜRKÇÜ YÜREKLERİN ATTIĞI,GÖNÜLLERİN ESRİDİĞİ ÖTÜKEN KOKULU TANRI DAĞINDA . . .
İş-Meslek İş-Meslek : TÜRKÇÜ,TURANCI
Kayıt tarihi Kayıt tarihi : 20/03/09

BAŞBUĞ ALPARSLAN TÜRKEŞ VE KIRMIZI KİTAP İÇİN NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ? Empty
MesajKonu: Geri: BAŞBUĞ ALPARSLAN TÜRKEŞ VE KIRMIZI KİTAP İÇİN NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?   BAŞBUĞ ALPARSLAN TÜRKEŞ VE KIRMIZI KİTAP İÇİN NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ? Icon_minitimePerş. 19 Kas. 2009 - 21:03

'Kırmızı Kitap' Soğuk Savaş'ın mirasıydı

TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın Milli Egemenlik Bayramı ile ilgili olarak yaptığı açıklamalarda zikredilen ve 'gizli anayasa' olarak nitelendirilen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi, Türkiye'nin gündemine NATO'yla birlikte girdi.



Bu haftanın tartışılan konularından birisi de "Kırmızı Kitap' yahut 'Gizli Anayasa' olarak zikredilen 'Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ydi. Böyle bir belgenin varlığı ilk kez, 1990'ların başlarında ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz tarafından açıklandı. İspanya'daki BASK modelini tartışmaya açan Başbakan Tansu Çiller'e yanıt olarak Yılmaz, Kırmızı Kitap'tan ve onun bağlayıcılığından söz etmişti. Yani Çiller'in bol keseden konuşmasının kıymet-i harbiyesi yoktu. Kırmızı Kitap daha sonra 28 Şubat sürecinde de sıkça gündeme geldi ve Refahyol Hükümeti'nin devrilmesi bile buna bağlandı. Tartışmalara göre 28 Şubat kararları, Kırmızı Kitap'ın, resmi adıyla Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin uzantısıydı. ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, 1997'deki Başbakanlığı döneminde Kırmızı Kitap'tan, "Bundan böyle hiçbir yasa, genelge ve yönetmelik bu belgeye aykırı olamaz" şeklinde konuşmuştu. MGK eski Genel Sekreteri emekli orgeneral Doğan Beyazıt da bir gazeteye, "Aslolan Kırmızı Kitap. İktidara gelen parti kitabı görünce politikalarını değiştirir" demişti.

BÜROKRASİNİN ANAYASASI

Milli Güvenlik Siyaset Belgesi, devletin milli güvenlik siyasetini belirleyen bir metindi. Gizlilik esaslarına uygun olarak Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği tarafından hazırlanıyordu. Başbakanlara düşen görev, onaylamak. Eski Başbakanlık müsteşarlarından Hasan Celal Güzel'e göre Kırmızı Kitap sadece müstaşarlara gösteriliyor, bakanların bile bundan haberi olmuyordu. Çünkü devletin asıl sahibi bürokratlardı. Güzel, müsteşar olduğunda Kırmızı Kitap'ın varlığını öğrenmişti. Güzel'e göre MGSB, adeta ikinci bir anayasa gibi bağlayıcı idi. MGSB'den sadece Başbakanlar ve MGK üyesi bakanlar ha-berdardı. Hükümet değişiklikleri sırasında, devir teslim işlemleri yapılırken eski başbakan Kırmızı Kitap'ı da yeni başbakana veriyordu.

BİR ZAMANLAR BAŞ DÜŞMAN "KOMÜNİZM" İDİ

MGSB, dış ve iç güvenlik konusunda sivil siyasetçilerin uymaları zorunlu temel kuralları içeriyor. Strateji uzmanı Ercan Çitlioğlu'na göre MGSB, Türkiye'nin milli siyasetinin ana hatları ve uygulama yöntemlerini kapsayan bir direktifler manzumesidir. MGSB yalnızca saptanan milli siyasetin uygulanma yöntemlerini içermez. Değişen iç ve dış şartlara ve konjonktürel gelişmelere göre sürekli güncelleştirilen bu belgede, ülkenin milli güvenliğine yönelik risk faktörleri ve tehdit algılamaları önceliklerine göre tanımlanır; karşı önlemler belirlenir ve bunlar ilgili kurum ve kuruluşlara görev olarak aktarılır. Çitlioğlu'nun tanımlaması böyleydi. MGSB'nin güncelleştirildiği doğruydu. Örneğin soğuk savaş döneminde "komünizm ve Rusya" baş tehdit iken, komünizmin iflasından sonra bu yaklaşım değiştirilmiş, yerine yeni baş tehditler konulmuştu. Milli Güvenlik Siyaset Belgesi, Soğuk Savaş döneminin ürünüydü ve daha çok NATO'nun güvenlik konsepti çerçevesinde hazırlanmıştı. Bu bakımdan MGSB'yi Türkiye'nin NATO'ya girişiyle birlikte düşünmek gerekiyor. Bilindiği gibi, 1990'larda NATO'nun "Kırmızı" renkle simgelediği komünist düşman tehdidi yerini "Yeşil" renge, yani İslamizm tehdidine bırakmıştı. Türkiye'nin NATO'ye girişinden önce Milli Güvenlik Siyaset Belgesi diye bir belge sözkonusu değil. 28 Şubat sürecinde yapılan tartışmalarda da ortaya çıktığı gibi MGSB'de öncelikli iç tehdit "irtica ve bölücülük"idi.

NATO KONSEPTİNE UYGUNLUK

Kırmızı Kitap ve NATO ilişkisinden söz eden isimlerden birisi de emekli diplomat Kemal Girgin'di. Girgin, 1965-1967 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı NATO Dairesi'nda görev yaptığı sırada Kırmızı Kitap'la tanıştı. Dairenin başkanı şimdi CHP milletvekili olan emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ idi. Girgin, NATO Dairesi'nin Lojistik işlerine bakan IV. Şube'yi idare ediyordu. Şubenin Genelkurmay, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği ile de yakın temasları vardı. Şubenin görevleri arasında Türkiyenin bir savaş halinde sivil kesimdeki hazırlıklarını NATO'yla uyumlu biçimde planlamak ve çalışmaları koordine etmekti. Girgin bu işlere teknik dilde "Sivil Olağanüstü Hal Planlaması" denildiğini kaydediyor. Genelkurmay Başkanlığı bünyesindeki Seferberlik Tetkik Kurulu yahut sonraki adıyla Özel Harp Dairesi'nin kuruluş amaçlarından birisi de buydu; Türkiye'nin bir yabancı devlet tarafından işgal edilmesi durumunda sivil savunması gereken tedbirleri almak. Bu konu "Kontrgerilla" tartışmalarında da sık sık gündeme gelmişti. NATO Dairesi'nde çalışırken 1967'de Pakistan'a tayin edilen Girgin, 1998'de yayınlanan anılarında Kırmızı Kitap'tan şöyle söz ediyor:

"Ben artık şubemdeki işlerimi devretme hazırlığına koyuldum. Bu arada işlerimi yakinen ilgilendiren 'Milli Güvenlik Politikamızın Esasları' üzerine kırmızı ciltli ince dokümanı da son bir defa inceleyerek yetkililere devrettim. Bu belge o zamanlar ilk şeklindeydi. İçinde, savaş zamanı alınacak tedbirler, tehditler ve prensipler yer almaktaydı. Orada, ismi kaydedilerek, bir komşu ülkeyle 'harp' ihtimalinden bahsolunuyordu. Diğer hususlar genel ifade ve formülasyonlar şeklindeydi. (Son yıllarda iki defa yenilenmiş ve değiştirilmiş bu belge üzerinde basın yoluyla yeni hayli polemikler yapılmıştır.)"

Kırmızı Kitap yahut Sahife-i Hamra

'Kırmızı Kitap' hakkında o kadar çok şey söylendi ki, her derde deva bir 'Kutsal Kitap' olarak nitelenmediği kaldı. Yazılanlara bakılırsa, Kırmızı Kitap, siyasetçiler için bir icazetname sayılmalı. Çünkü, Kitap'a uymayan karar, kanun, değişiklik söz konusu olamazmış. Kırmızı Kitap, Arapça adıyla Sahife-i Hamra. Hamra, şarap rengi, kırmızı demekmiş. Şaka bir yana, Bahailerin, Sahife-i Hamra diye kutsal kitapları varmış. Bahailere ait bir belgede şöyle söz ediliyor:

"Sahife-i Hamra'da Yüceler Yücesi Kalem ile yazılmış bir kelime vardır ki, onun sayesinde insanlarda gizli bulunan kuvvet tamamıyla görünür olur, hatta bir kat daha artar."
Ne dersiniz, bizdeki 'Kırmızı Kitap ' efsanesi böyle bir şey mi yoksa?


RUSLARIN KIRMIZI KİTAP'I BİZE BENZİYOR

Milli Güvenlik Siyaset Belgesi yahut 'Kırmızı Kitap, 1961 Anayasası ve MGK ile gündeme girdi. Milli Güvenlik Siyaset Belgesi sadece Türkiye'ye özgü müydü? AB ülkelerinde bizdekine benzeyen bir MGSB var mıydı? AB ülkelerinde devletin güvenlik siyasetini belirleyen belgeler var, ancak bizdeki gibi Meclis'in, hükümetin, Anayasa'nın üstünde değiller ve "gizli anayasa" niteliği taşımazlar.

RUS MGK'SI HAZIRLIYOR

MGSB bakımından benzerimiz tek ülke var, Rusya. Bu ülkede de MGSB'yi Rus MGK'sı hazırlıyor. Rus MGK'sı Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi. MGK'nın kuruluşu Boris Yeltsin'in 1992'de çıkardığı bir kararnameye dayanıyor. Devlet başkanına bağlı olan Güvenlik Konseyi, milli güvenliğe yönelik tehditleri önceden belirleyerek değerlendirmek, bu tehditleri önlemek için hazırlanan tasarıları cumhurbaşkanına sunmakla birlikte, milli güvenlik konseptiyle ilgili konularda teklifler de hazırlıyor. Rus MGK'sı milli güvenliği sağlayan kuvvetlerin ve unsurların faaliyetlerinin koordinesi ve federasyonun yürütme organları tarafından alınan kararların uygulanmasını kontrol etme yetkisine sahip. Bu bakımdan bizdeki MGK Genel Sekreterliği'ne benziyor. MGSB'yi de Rus MGK'sı hazırlıyor. Rus MGSB'si, Türk MGSB'sinden daha geniş ve ayrıntılı. Milli güvenlik konusunda geniş yetkilere sahip olan devlet başkanı milli güvenliği sağlayacak unsurları kurabilir ve feshedebilir. Milli güvenlikle ilgili direktifler verebilir, Federal Meclis'te yaptığı yıllık konuşmalarda Milli Güvenlik Konsepti'nde düzeltmeler yapabilir, ülkenin halihazır iç ve dış politikasının yönünü belirleyebilir. Federal Meclis ve Federasyon Hükümeti, milli güvenlik konusunda, devlet başkanının tavsiyelerine uygun olarak çalışabiliyor. MGK kararları Başbakan tarafından onaylanarak yürürlüğe giriyor.


Abdullah MURADOĞLU
YENİŞAFAK
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://WWW.RUHADAM.COM
 
BAŞBUĞ ALPARSLAN TÜRKEŞ VE KIRMIZI KİTAP İÇİN NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Rahmetli Başbuğ Alparslan TÜRKEŞ Fetullah Gülen Hoca hakkında ne düşünürdü
» BAŞBUĞ ALPARSLAN TÜRKEŞ(RESİMLERİ)
» BAŞBUĞ ALPARSLAN TÜRKEŞ ÖZLÜ SÖZLER
» BAŞBUĞ ALPARSLAN TÜRKEŞ ve MİLLİYETÇİ HAREKET
» BAŞBUĞ ALPARSLAN TÜRKEŞ'DEN TÜRK ÜLKÜSÜ ÜZERİNE SÖZLER

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
UlkuGulu.Hareket-Forum.Net :: Genel Paylaşım Bölümü :: Serbest Kürsü-
Buraya geçin: