8. SEÇİMLERE KATILMA VE PARTİ ADAYLARININ TESPİTİ
SEÇİMLERE KATILMA
MADDE 81-
Her türlü seçime katılmak için, partinin her kademesindeki organı Siyasi Partiler Kanunu'nda ve Tüzük'te gösterilen şartları yerine getirmekle yükümlüdürler. Genel ve mahalli seçimlere bütün yurt sathında katılmamak kararını ancak Merkez Yönetim Kurulu verebilir.
ADAY TESPİTİ
MADDE 82-
Milliyetçi Hareket Partisi milletvekili adayları ile bunların listelerdeki sıraları:
a. Merkez adaylığı,
b. Merkez yoklaması,
c. Teşkilât yoklaması
d. Ön seçim
usullerinden birisi, birkaçı veya tamamının bir arada veya ayrı ayrı uygulanması suretiyle tespit edilir. Hangi seçim çevresinde, hangi usulün tatbik edileceğine Merkez Yönetim Kurulu karar verir.
MERKEZ ADAYLIĞI
MADDE 83
Merkez adayları, TBMM üye tam sayısının
% 5'ini aşmamak ve ilini, seçim çevresini, aday listesindeki sırasını, ön seçim veya diğer aday yoklama usullerinin yapılma tarihinden en az on gün önce Yüksek Seçim Kuruluna bildirmek koşuluyla Genel Başkan tarafından tespit edilir. Genel Başkan, merkez adayı tespit ve sıralamasında lüzum görürse ilgili teşkilât kademesinin görüşünü de alır.
MERKEZ YOKLAMASI
MADDE 84-
Bir seçim çevresinde parti teşkilâtı bulunmaması, tek aday olması, herhangi bir nedenle o seçim çevresinde ön seçim yapılmasının mümkün olmadığının ilçe seçim kurulu başkanlığınca bildirilmesi veya yapılan ön seçimlerin yetkili seçim kurulunca iptal edilmesi hâllerinde ve Merkez Yönetim Kurulunun lüzum gördüğü sair hâllerde, parti adaylarının Merkez Yönetim Kurulunca tespit edilmesi, merkez yoklaması olarak ifade edilir.
Merkez yoklaması yapılacak seçim çevreleri Merkez Yönetim Kurulunca tespit edilir. Merkez Yönetim Kurulu, bütün seçim çevrelerinde merkez yoklaması kararı alabileceği gibi, lüzum gördüğü seçim çevrelerinde de merkez yoklamasına karar verebilir.
TEŞKİLÂT YOKLAMASI
MADDE 85-
Merkez Yönetim Kurulunun teşkilât yoklaması için karar verdiği seçim çevresinde aday tespitine yönelik olarak yapılan yoklama usulüdür. Teşkilât yoklaması il başkanı, il yönetim kurulu asil üyeleri, il disiplin kurulu başkanı ile o il çevresindeki ilçe başkanlarından oluşan kurul tarafından yetkili ilçe seçim kurulunun gözetiminde gizli oy açık tasnif esasına göre yapılır.
Teşkilât yoklamasında oy kullanacak teşkilât yetkililerini gösterir listeler, teşkilât yoklamasının yapılacağı tarihten en az 30 gün önce ilçe seçim kurullarına yazı ile bildirilir. Kesinleşen listeler yoklama tarihinden en az 25 gün önce parti ve ilçe seçim kurulu binaları önüne asılmak suretiyle ilân edilir.
ÖN SEÇİM
MADDE 86-
Merkez Yönetim Kurulunca ön seçim yapılmasına karar verilen seçim çevresinde partiye kayıtlı bütün üyelerin katılması ile seçim yapılır. Seçimlerde oy kullanabilecek partili üye listeleri, ön seçimlerden en az 30 gün önce ilçe seçim kurullarına kayıt defteriyle birlikte verilir. Kesinleşen listeler, ön seçimden 25 gün önce parti ve ilçe seçim kurulu binaları önüne asılır.
Ön seçimde yetkili ilçe seçim kurulunun gözetiminde gizli oy açık tasnif usulü uygulanır. Genel seçimler için kabul edilen seçim çevresi ön seçim için de esas alınır. Adayların eşit oy almaları hâlinde hangisinin bir üst sırada yer alacağına Merkez Yönetim Kurulu karar verir.
ADAYLIĞA MÜRACAAT VE İZİN
MADDE 87-
Milletvekili seçimlerinde partiden aday olmak isteyenler süresi içinde gerekli evrakları ile birlikte yazılı olarak Parti Genel Merkezi'ne müracaat ederler. Yapılan müracaatlar Başkanlık Divanınca değerlendirilir ve aday hakkında soruşturma yapılır. Başkanlık Divanı incelenme sonuçları Merkez Yönetim Kurulunda görüşülerek durumları uygun görülenlerin aday yoklamalarına katılmalarına izin verilir.
ADAYLIĞI KABUL EDİLMEYECEK OLANLAR
MADDE 88-
Parti yetkili kurullarınca haklarında kesin çıkarma kararı verilenler, yetkili kurullarca azledilmiş olanlar ve diğer partilerden herhangi birine adaylık başvurusunda bulunanlar ile il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyesi oldukları hâlde ön seçimlerden 90 gün önce bu görevlerden ayrılmayanların milletvekili seçimlerine ilişkin olarak partiye yaptıkları adaylık müracaatları herhangi bir incelemeye tâbi tutulmadan reddedilir.
MAHALLÎ SEÇİMLER
MADDE 89-
Mahalli idare seçimlerinde partiden aday olmak isteyen adayların tespitinde, milletvekili aday tespiti için öngörülen usullerden biri uygulanır. Bu usullerden hangisinin uygulanacağına karar verme yetkisi Merkez Yönetim Kurulunundur.
İl merkezlerinde belediye başkanlığına aday olmak isteyenlerin aday yoklamalarına katılabilmeleri, Merkez Yönetim Kurulunun tasvibine bağlıdır.
İlçe ve belde merkezleri belediye başkanlığına aday olmak isteyenlerin aday yoklamalarına katılabilmeleri, ilçe yönetim kurulunun mütalâası alınmak kaydıyla il yönetim kurulunun yetkisindedir. Büyükşehire bağlı alt kademe belediye başkanlıkları için aday yoklamalarına katılabilme ise merkez ilçe yönetim kurulunun görüşü alınarak il yönetim kurulunca karara bağlanır.
Merkez Yönetim Kurulu, il yönetim kurulunun aday yoklamalarına katılmaya ilişkin kararlarını değiştirebilir ve kararı kesindir.
İl genel meclisi ve belediye meclis üyeliği için partiye müracaat edenlerin aday adaylığı partiye üye olsun olmasın il yönetim kurulunun tasvibine bağlıdır. Merkez Yönetim Kurulu bu kararı değiştirebilir ve kararı kesindir.
Belediye ve il genel meclisi üyeliklerine aday olacak il ve ilçe başkanları ve yönetim kurulu üyeleri ile Merkez Yönetim Kurulu üyelerinin adaylık başvurusundan önce belirtilen görevlerden istifalarına gerek bulunmamaktadır. Ancak, aday olanların söz konusu meclislerin üyeliklerine seçilmeleri hâlinde, seçim tarihini takip eden 15 gün içerisinde Partideki görevlerinden istifa etmeleri gerekir. 15'inci günün sonunda herhangi bir işleme gerek kalmaksızın bu görevlerden istifa etmiş sayılırlar.
Mahalli idareler seçimlerinde aday adayları arasından belediye başkanlığı için bir, belediye meclisi için üye sayısı kadar asil ve yedek olarak ayrı ayrı, il genel meclisi üyeliklerine ise seçim çevresi için teşkil olunan sayıda asil ve yedek üye belirlenir.
Merkez Yönetim Kurulu mahalli idare seçimlerinde hangi usule karar vermiş ise bunu, kanuni süreleri dikkate alarak önceden mahallelerine ve yetkili mercilere bildirir.
Merkez adaylığı ile merkez yoklaması dışındaki aday tespitleri yargı denetim ve gözetiminde yapılır.
Merkez Yönetim Kurulunun mahalli seçimlerdeki aday tespitlerinde ön seçim usulüne karar verdiği yerlerde, ön seçimde oy kullanacak partili üye listeleri, teşkilât yoklaması usulüne karar verdiği yerlerde ise oy kullanacak teşkilât yetkililerini gösterir listeler, ön seçimlerden en az 30 gün önce ilçe seçim kurullarına üye kayıt defteri ve gerekli diğer belgelerle birlikte bildirilir.
Kesinleşen listeler, ön seçimden 25 gün önce parti ve ilçe seçim kurulu binaları önüne asılır.
SEÇİM İŞLERİ YÖNETMELİĞİ
MADDE 90-
TBBM ve mahalli idareler seçimlerinde adaylığa müracaatın şekil ve şartları, milletvekilliği, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve il genel meclis üyeliği için aday tespitlerinin usul ve esasları ile seçimlerle ilgili sair konular, tüzük hükümleri saklı kalmak kaydıyla hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenir.