MAHMURDAN YENİ GRUPLAR GELECEK
Atalay, Habur’da yaşanan ve toplumda rahatsızlık yaratan görüntülerin bir daha yaşanmayacağını, sadece gelenlerin ailelerinin karşılamaya geleceğini söyledi.
Demokratik açılım konusunda önerilerini ifade eden AKP’li bazı milletvekilleri, “Türk milleti kavramı altında ’Kürt kökenli Türk’, ’Arap kökenli Türk’gibi etnik kökenleri de belirtelim” önerisinde bulundu.
AKP’nin Kızılcahamam’daki 14. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nın son gününde İçişleri Bakanı Beşir Atalay, milletvekillerine “Demokratik açılımı” anlattı. Atalay, konu hakkında bilgi verdi, vekiller görüşlerini aktardı. Bakan Atalay, vekillerden gelen eleştirilere yanıt verirken, önerileri not aldı.
Gelenleri kabul yerleri yapılacak
Atalay’ın önümüzdeki süreçte eve dönüşler kapsamında Mahmur Kampı’ndan 200-300 kişilik grupların Türkiye’ye geleceğini söylediği belirtildi. Bakan Atalay, eve dönüşlerde, ilkinde olduğu gibi toplumu rahatsız eden görüntülerin yaşanmayacağını da belirttiği ve “Karşılamalarda sadece gelenlerin aileleri olacak. Habur’a yalnızca onlar gelecek” dediği kaydedildi. Bakan Atalay’ın Mahmur’dan gelecekler için geçici kabul yerleri yapılacağını da söylediği ve “Gelenlerin özellikle ailelerin mağdur olmamaları için” böyle bir düzenleme yapılacağını vurguladığı belirtildi.
Süreç topluma iyi anlatılamadı
Bu sırada milletvekillerinin büyük bölümünün Habur’da yaşanan görüntülere dair rahatsızlıklarını ilettikleri belirtildi. Bazı vekiller de dönen 34 kişinin mahkeme tarafından hemen serbest bırakılmasını eleştirdiği kaydedildi. Atalay’ın bu eleştirilere, “Bir daha böyle görüntüler yaşanmayacak” sözünü tekrarladığı öğrenildi. Bakan Atalay’ın, gelenlerin serbest bırakılmalarıyla ilgili eleştirelere ise, “Bizim dışımızda gelişti. Mahkemenin verdiği bir karar” karşılığını verdiği kaydedildi. Birçok milletvekilinin, “sürecin topluma iyi anlatılamadığını” savunduğu, bazılarının ise, “birkaç aylık bir çalışmayla kamuoyunun açılıma yönelik tepkisinin olumlu hale getirilebileceğini” söyledikleri ifade edildi.
Eski bakan Başesgioğlu’nun endişesi
Toplantıda konuşan eski Bakan Murat Başesgioğlu’nun ise, “Biz Kuzey Irak’a ağabeylik yapıyoruz ama onlar bizimle aynı dili konuşmuyorlar. Bu ağabeylik karşılığında Kandil’deki PKK’lıları iade etmeliler. Eğer bir gün Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki vatandaşlarımız da onlarla aynı dili konuşurlarsa ne yapacağız?” dediği öğrenildi.
Kimlikte etnik köken vurgusu
Söz alan bazı AKP’li vekillerden ise “kimlik” önerisi geldi. Sözkonusu vekillerin, “Türk milleti kavramı altında etnik kökenlere de vurgu yapılsın. ’Arap kökenli Türk vatandaşı’, ’Kürt kökenli Türk vatandaşı’gibi, kökenleri belirtelim” dediği, Bakan Atalay’ın da bu öneriyi not ettiği belirtildi.
Atalay’a açılımla ilgili çok sayıda soru da yöneltildi. Bazı milletvekilleri açılımla ilgili özellikle batı illerinden tepkiler olduğunu belirterek, “Açılımın daha iyi anlatılması gerekli” dediği kaydedildi.
Büyükkaya: Endişeleri giderelim
Başbakan Erdoğan’a da Kürt açılımıyla ilgili endişelerini dile getiren İstanbul Milletvekili Alaaddin Büyükkaya’nın dünkü toplantıda Atalay’a, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının bir ’Üst kimlik’olmadığını ve herkesin hakkı olduğunu söylediği belirtildi. Büyükkaya’nın, “Anayasa’nın ilk üç maddesinin kesinlikle tartışma konusu yapılamayacağı, Türkçe’nin resmi dil ve eğitim dili olduğu, Devletin adının Türkiye, milletin adının Türk milleti olduğu, Anayasa’nın 66’ncı maddesindeki Türk milleti tanımının değiştirlmeyeceği ve herhangi bir düzenleme yapılmayacağının” topluma ilan edilmesi gerektiğini söylediği belirtildi.
Türkçe tartışma konusu değil...
İçişleri Bakanı Atalay’ın da Büyükkaya’nın sözleri üzerine, “Kesinlikle bunları tartışma konusu yapmayacağız” dediği öğrenildi. Büyükkaya’nın da bu söz üzerine, teşekkür ederek, “Söz yerini bulmuştur. Bunu sadece buradan değil toplumun her kesimine de ifade edelim” dediği belirtildi.
BOZKURTSESI HABER
[color=red]NE OLUYORUZ L..N $EREFSIZ TOPLAMA BÜROSUMU BURASII... [/color] :evil: