Türkeş’in TBMM’deki Konuşmaları” adlı kitapta, ABD’nin 1960’ta Kürtçe alfabe hazırladığı ve Güneydoğu’da denemek istediği belirtildi.
Türkeş'in o tarihte yaptığı tespit bu günlerde AKP iktidarı tarafından gerçekleştirildi ve gerçekleştiriliyor!
“Türkeş’in TBMM’deki Konuşmaları” adlı kitapta, ABD’nin 1960’ta Kürtçe alfabe hazırladığı ve Güneydoğu’da denemek istediği belirtildi.
TBMM’de “Devlet Adamları Yayın Serisi” kapsamında basılan “Alparslan Türkeş’in TBMM’deki Konuşmaları” adlı kitap, ABD’nin 1960’ta Kürtçe alfabe hazırladığını ve Güneydoğu’da denemek istediğini ortaya çıkardı.
Kitapta, Türkeş’in, 28 Ağustos 1992’de Şırnak ve Güneydoğu’da devam eden olaylarla ilgili olarak TBMM’de yapılan genel görüşmede, “ABD, hazırladığı Kürtçe alfabeyi Güneydoğu’da tecrübe etmek için 1960’ta Genelkurmay Başkanlığı’ndan izin istedi” dediği ve Genelkurmay’ın bu talebi reddettiğini açıkladığı yer aldı.
****** portresi
Türkeş, “Kürtçe alfabe” konusunda TBMM’de şöyle konuşmuş:
“1960’ta Ankara’da Genelkurmay’da NATO Şube Müdürü olarak görev yaptığım sırada, Amerikan Yardım Kurulu’ndan bir heyet geliyor. Genelkurmay’ın Eğitim Dairesi’nde bir Okuma-Yazma Şubesi vardı. Müdürü de sonradan paşa olan rahmetli Albay Mithat Ceylan’dı. ABD’li üç kişilik heyet Ceylan’a diyor ki, ‘Biz, Doğu-Güneydoğu Anadolu’da ilmi araştırma yapmak istiyoruz. ABD’de Kürtçe alfabe düzenlendi. Bu alfabeyi Doğu’ya gidip tecrübe etmek istiyoruz.’
Olay, Orgeneral Cevdet Sunay Paşa’ya intikal ediyor. Genelkurmay’da duyuluyor. Hepimizde bir infiale, öfkeye neden oluyor. ‘Bu ne demekmiş, ne gerek varmış’ denilerek, Genelkurmay Başkanı’nın tasvibiyle reddediliyor.”
Kitapta, Türkeş’in, 1991’de barış politikasına dönmesi halinde Ermenistan’ın tanınabileceğini söylediği de belirtiliyor